TIMIȘ: Unica distilerie autorizată din zonă va lansa un sortiment unicat de răchie
Răchia de nucă ascunde o rețetă inovativă, care are în spate un proces complex.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 13 Mai 2024, 17:30 • Actualizat: 13 Mai 2024, 17:33
Distileria de la Deta, singura unitate autorizată din județul Timiș, lansează pe piață un produs unicat, 100% realizat în Banat.
Doar opt producători autorizați de rachiuri de fructe, la nivel național, produc sub brand propriu și își comercializează produsele în magazine.
Livada familiei, punctul de pornire
Inițial, plantația a pornit din dorința de a deține o mică livadă, care să pună pe masa familiei fructe proaspete, direct de la sursă.
Odată cu trecerea timpului, livada a crescut și a ajuns să atingă opt hectare și jumătate, spune Sorin Rotariu.
„Avem trei hectare, jumătate de gutui, trei hectare jumătate de cais, mai avem 200 de nuci, avem 200 de cireși și în jur de 600 de butuci de vie, care sunt chardonnay și cabernet pentru vin”, povestește Rotariu.
Cazanul moștenit, ideea afacerii
Cazanul bunicului, o moștenire de aproape 100 de ani, a reprezentat inspirația care a și declanșat ideea lui Rotariu de a autoriza o distilerie. Astfel, a luat naștere brandul „Podrum Maia”
„Nepoțica mea se numește Maia și i-am spus la brand să fie Podrum Maia. Când am început să plantez pomi, voiam să am propria destilerie, să producem răchie de fructe de caise, de pere, de gutuie, din miez de nucă uscat, ș.a.m.d. Avem analizele făcute la institutul din Focșani, care este acreditat. Cazanul îl avem moștenire de familie, de la bunici. Cazanul are peste 90 de ani, este făcut acasă. Bunicul meu a trăit, a trăit 94 de ani și a băut țuică din el toată viața lui”, adaugă Sorin Rotariu.
Producătorii autorizați de băuturi distilate din fructe împart câștigul cu statul, relatează Radio România Timișoara.
„Accizele sunt destul de mari, se mai adaugă TVAl la preț și de aceea între piața neagră și cea oficială este o diferență ca de la cer la pământ. Deci la un litru de alcool, dacă o face la 45°, cum o vom produce noi, începând de anul acesta din toamnă, vom plăti undeva în jur de 24 lei acciză per litru, la care se mai adaugă încă 19% TVA. Dacă un litru de țuică, de exemplu, costă 100 lei, din 100 lei dai statului o dată 24 lei plus încă 19 lei TVA. E monopolul statului, trebuie, dacă vrei să produci și să fii pe piață, și să fii oficial, și să n-ai probleme cu legea, asta e”, mai spune Sorin Rotariu.
Răchia de nucă, o rețetă secretă
Un produs rar, de lux, al distileriei de la Deta îl reprezintă răchia de nucă, care ascunde o rețetă secretă și ani mulți de experimente.
„Am făcut foarte multe probe, ani și ani de zile, și am ajuns, într-adevăr, la o calitate foarte bună la răchia din miez de nucă uscată. (...) Asta este singura întrebare la care nu vă voi răspunde niciodată (rețeta, n.r.). Vă spun că sunt ani și ani de probe și multe sortimente. Asta pot să vă spun, că sunt multe soiuri de nucă care sunt în rețetă. Toate calitățile pe care le are miezul de nucă se reflectă și în țuica de nucă”, spune Sorin Rotariu.
Prin Distileria de la Deta, familia Rotariu a realizat un prim pas în a valorifica și procesa fructele din livadă.
Perspectivele de viitor includ, de asemenea, și o mică unitate de producere a dulcețurilor și compoturilor.
Citește și: Timișul candidează la titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2028