YouTube va limita accesul adolescenților din Europa la un anumit tip de videoclipuri
Reprezentanții YouTube susțin că expunerea repetată la anumite tipuri de videoclipuri ar putea afecta stima de sine a adolescenților.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 Septembrie 2024, 10:52 • Actualizat: 07 Septembrie 2024, 10:52
Reprezentanții YouTube au anunțat că platforma va limita accesul adolescenților din Europa la un anumit tip de videoclipuri, după ce a implementat o restricție similară anul trecut în Statele Unite ale Americii.
Concret, YouTube nu le va mai recomanda acestora anumite tipuri de videoclipuri despre sănătate și fitness, în special cele care „idealizează” anumite tipuri de corp.
YouTube, care se numără printre cele mai populare aplicații social media pentru adolescenți, recomandă videoclipuri similare cu cele pe care spectatorul le-a vizionat anterior. Astfel, utilizatorii pot cădea în bucle de feedback, vizionând multe videoclipuri similare la rând.
Acest tip de restricție a fost implementat de YouTube pentru prima dată anul trecut în Statele Unite ale Americii, iar acum îl extinde în Europa și în toată lumea, pe baza recomandărilor comitetului său consultativ pentru tineri și familie.
Noua regulă este un efort de a împiedica adolescenții să își formeze „convingeri negative despre ei înșiși”, au declarat doctorul Garth Graham, care conduce YouTube Health, și James Beser, directorul de gestionare a produselor YouTube Youth.
Conținutul vizat de restricția impusă de YouTube pentru adolescenți
Reprezentanții YouTube au declarat că platforma va limita de acum recomandările repetate de videoclipuri care: idealizează anumite niveluri de formă fizică sau grupuri de greutate; compară și idealizează anumite caracteristici fizice sau sunt agresive din punct de vedere social.
Aceste tipuri de conținut „pot fi inofensive ca un singur videoclip, dar ar putea fi problematice pentru unii adolescenți dacă sunt vizionate în mod repetat”, au declarat Graham și Beser.
O analiză a 50 de studii din 17 țări, publicată anul trecut, a arătat că rețelele sociale pot duce la o stimă de sine scăzută, la tulburări alimentare, precum și la probleme de sănătate mintală.
Femeile și fetele, persoanele supraponderale și cele care au deja o stimă de sine scăzută tind să fie cel mai mult afectate de rețelele sociale, în timp ce persoanele care se simt bine în legătură cu corpul lor și care au un nivel ridicat de cunoaștere despre social media sunt mai puțin afectate - o dinamică pe care cercetătorii o numesc un „ciclu de risc care se perpetuează”.
Între timp, un studiu din anul 2021 a constatat că YouTuberii de fitness promovează comportamente nesănătoase și că spectatorii consolidează aceste practici în comentarii.
Alte măsuri pe care le-a aplicat YouTube
YouTube restricționează deja accesul adolescenților la anumite conținuturi care implică tulburări alimentare și lupte fizice, potrivit euronews.com.
Cu noua politică, YouTube poate, de asemenea, să redirecționeze oamenii către liniile telefonice de urgență atunci când aceștia caută conținut legat de sinucidere, automutilare și tulburări alimentare.
De asemenea, compania a declarat că a colaborat cu organizații din Germania și Franța pentru a elabora actualizarea.
YouTube și alte site-uri de social media au fost criticate pentru efectul lor asupra sănătății mintale și bunăstării tinerilor, iar unele guverne au amenințat că vor lua măsuri drastice.
De exemplu, în Regatul Unit, autoritatea de reglementare a comunicațiilor Ofcom a ordonat în luna mai companiilor de tehnologie să ia măsuri pentru ca algoritmii lor să nu le mai „recomande copiilor conținut dăunător”, inclusiv conținut privind automutilarea și tulburările alimentare.
Actul privind serviciile digitale al Uniunii Europene, care a fost adoptat în anul 2022, le cere giganților din domeniul tehnologiei să limiteze accesul copiilor la conținuturi care le-ar putea dăuna „sănătății, dezvoltării fizice, mintale și morale”.
Citește și: Autoritățile suedeze recomandă interzicerea accesului la orice fel de ecrane pentru copiii mai mici de 2 ani