Noi suntem Radio România, împreună de 95 de ani!

Leguminoase și semințe, într-un meniu de post bogat în nutrienți

Postul Mare al Paștilor poate fi definit ca o perioadă de restricții alimentare și comportamentale asumate benevol, implicând un șir de provocări ce urmează a fi gestionate pentru o perioadă de 7 săptămâni.

Leguminoase și semințe, într-un meniu de post bogat în nutrienți

Publicat: 30 Martie 2024, 07:14  • Actualizat: 30 Martie 2024, 07:28

În perioada Postului Paștilor, cei care se abțin de la hrana de origine animală trebuie să se asigure că nu privează organismul de elementele nutriționale corespunzătoare, notează Radio România Antena Satelor.

În meniul de post pot fi incluse leguminoase, precum năut, linte (verde, roșie sau maro) și mazăre, deoarece toate conțin preponderent fibre și carbohidrați complecși, cu absorție lentă și care conțin mai mulți nutrienți.

Semințele (in, de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă) sunt, de asemenea, o sursă de proteine și fibre. Acestea pot fi consumate ca gustare, contribuind în acest fel la o digestie bună, sau adăugate peste o salată de crudități.

Postul Mare al Paștilor poate fi definit ca o perioadă de restricții alimentare și comportamentale asumate benevol, implicând un șir de provocări ce urmează a fi gestionate pentru o perioadă de 7 săptămâni.

Hrana procesată, de evitat

Urmarea unui regim alimentar monoton poate genera deficiențe nutriționale, dezechilibru energetic, sporirea riscului de apariție a bolilor cronice și dereglări ale digestiei, în special în cazul predominării produselor intens prelucrate, cele ambalate.

Nutriționiștii recomandă conumul zilnic a cel puțin cinci porții de fructe și legume (trei de legume și două de fructe). Nu ezitați să adăugați în această perioadă legumele de sezon – urzicile, spanacul, ceapa verde, leurda și ridichile, bogate în antioxidanți și microelementele necesare pentru o bună funcționare a organismului. Totodată, adăugați în meniul zilnic 2-3 porții de cereale integrale, 1-2 porții de leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia și produse din soia), 30-40 g de nuci și semințe, dar și fructe uscate, 4-5 lingurițe de uleiuri nerafinate. Din produsele conservate, optați pentru cele congelate, deshidratate sau murate.

Consumul excesiv de produse rafinate determină în post fluctuații ale zahărului din sânge. O glicemie instabilă poate genera în timp rezistență la insulină și apariția diabetului zaharat de tip II. La nivel național, conform studiului STEPS (2021), fiecare a zecea persoană (9,9%) are zahărul din sânge măsurat pe nemâncate alterat sau o stare de prediabet.

Citește și: Femeile sunt mai predispuse la astenia de primăvară

Spitalul Sf. Pantelimon: Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control după ce 20 de persoane ar fi murit la ATI
Sănătate 11 Aprilie 2024, 16:55

Spitalul Sf. Pantelimon: Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control după ce 20 de persoane ar fi murit la ATI

Un asistent medical a reclamat moartea a 20 de persoane ca urmare a administrării unui medicament.

Spitalul Sf. Pantelimon: Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control după ce 20 de persoane ar fi murit la ATI
Peste 70.000 de români, diagnosticaţi cu boala Parkinson
Sănătate 11 Aprilie 2024, 15:00

Peste 70.000 de români, diagnosticaţi cu boala Parkinson

Afecţiunea este diagnosticată de regulă după 60-65 de ani, mai frecvent în rândul bărbaţilor, care au o probabilitate de 1,5...

Peste 70.000 de români, diagnosticaţi cu boala Parkinson
Președinta CNAS: Neasigurații vor avea aceleași drepturi ca asigurații, din 1 iulie 
Sănătate 11 Aprilie 2024, 10:02

Președinta CNAS: Neasigurații vor avea aceleași drepturi ca asigurații, din 1 iulie 

Președinta CNAS a spus că noul contract va avea o serie de modificări, dar nu unele spectaculoase.

Președinta CNAS: Neasigurații vor avea aceleași drepturi ca asigurații, din 1 iulie 
Lygia Alexandrescu, nutriționist: Dietele trebuie personalizate | VIDEO
Sănătate 10 Aprilie 2024, 20:44

Lygia Alexandrescu, nutriționist: Dietele trebuie personalizate | VIDEO

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la Radio România Actualități despre adoptarea unui program alimentar...

Lygia Alexandrescu, nutriționist: Dietele trebuie personalizate | VIDEO
96% dintre români nu fac controale de rutină la stomatolog
Sănătate 10 Aprilie 2024, 16:04

96% dintre români nu fac controale de rutină la stomatolog

Doar doi din zece români spun că au fost la un control stomatologic în ultimul an.

96% dintre români nu fac controale de rutină la stomatolog
Aproape 800 de noi cazuri de rujeolă, potrivit INSP
Sănătate 10 Aprilie 2024, 06:12

Aproape 800 de noi cazuri de rujeolă, potrivit INSP

Nu a fost consemnate noi decese asociate afecţiunii.

Aproape 800 de noi cazuri de rujeolă, potrivit INSP
Principala cauză de deces în România este reprezentată de bolile cardiovasculare
Sănătate 09 Aprilie 2024, 13:36

Principala cauză de deces în România este reprezentată de bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare contribuie la 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional.

Principala cauză de deces în România este reprezentată de bolile cardiovasculare
Ministrul Sănătății: Primele registre de boli, operaționale până la finalul anului
Sănătate 09 Aprilie 2024, 13:30

Ministrul Sănătății: Primele registre de boli, operaționale până la finalul anului

„Sper să fim mult mai prolifici din punct de vedere al realizării registrelor pentru principalele patologii care afectează...

Ministrul Sănătății: Primele registre de boli, operaționale până la finalul anului