SUA: Pe fondul scăderii ratelor de vaccinare, crește riscul unor crize sanitare
De la începutul anului, aproape 100 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Texas și statul vecin New Mexico, alimentând temerile că această boală extrem de contagioasă și potențial gravă revine în forță.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 25 Februarie 2025, 12:21 • Actualizat: 25 Februarie 2025, 12:41
Pe fondul neîncrederii crescânde în autoritățile sanitare și companiile farmaceutice, tot mai mulți părinți din Statele Unite ale Americii aleg să nu își vaccineze copiii.
Procentul copiilor de vârstă preșcolară imunizați împotriva rujeolei (vaccin obligatoriu) a scăzut la nivel național de la 95%, în 2019, la mai puțin de 93%, în 2023. În unele regiuni, scăderea este și mai accentuată, precum în Idaho, unde rata a coborât sub 80%.
Experții avertizează că această tendință s-ar putea agrava sub conducerea noului secretar al Sănătății, Robert Kennedy Jr., care a pus în repetate rânduri la îndoială siguranța vaccinurilor și a promovat dezinformarea.
"Este un dezastru iminent și se va întâmpla", a declarat renumitul pediatru și imunolog Paul Offit pentru agenția France Presse (AFP).
De la începutul anului, aproape 100 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Texas și statul vecin New Mexico, alimentând temerile că această boală extrem de contagioasă și potențial gravă revine în forță.
"Rujeola este precum canarul din mina de cărbune", a avertizat Paul Offit, subliniind declinul ratelor de vaccinare de la pandemia de Covid încoace.
Excepții pe motive religioase
În Louisiana, tusea convulsivă a provocat moartea a doi copii, potrivit presei locale. La fel ca în cazul rujeolei, experții atribuie reapariția bolii scutirilor de la vaccinare.
„Acest lucru se întâmplă deja. Ratele noastre de imunizare sunt suficient de scăzute încât copiii vulnerabili să se îmbolnăvească”, a spus Jennifer Herricks, cercetător și membru al consiliului organizației nonprofit Louisiana Families for Vaccines, într-un interviu pentru AFP.
În mare parte a țării, părinții pot refuza vaccinarea obligatorie din motive care depășesc contraindicațiile medicale.
Multe state permit excepții pe motive religioase, în timp ce altele acceptă obiecții „filozofice” – sau ambele.
„În Texas, poți pur și simplu să spui că te opui și este suficient”, a explicat Terri Burke de la organizația Immunization Partnership.
Cazurile recente de rujeolă au fost raportate într-un comitat din Texas cu o populație mare de menoniți, o sectă creștină conservatoare.
Situația amintește de epidemia de rujeolă din 2019, când au fost înregistrate peste 1.200 de cazuri, în principal în comunități ortodoxe evreiești nevaccinate din New York și New Jersey.
Deși motivele din spatele acestor scutiri variază – de la convingeri religioase și teama de efecte secundare, la neîncrederea în autoritățile sanitare sau dificultăți în accesarea serviciilor medicale – există o tendință clară asociată unei „revolte post-pandemie”, a spus Richard Hughes, expert în politici de sănătate la Universitatea George Washington.
Ofensive legislative
Mesajele contradictorii despre purtarea măștilor, frustrarea legată de carantine și obligativitatea vaccinării anti-Covid – unele dintre aceste măsuri rămânând în vigoare mult după ce s-a demonstrat că vaccinurile nu previn complet transmiterea virusului – au erodat încrederea publicului, a explicat Richard Hughes.
„Probabil că ar fi fost mai eficient să încurajăm în continuare vaccinarea, în loc să o impunem”, a adăugat el.
Însă orice greșeală a fost amplificată de răspândirea masivă a dezinformării, care s-a intensificat în era rețelelor sociale și a podcast-urilor.
Toți acești factori au transformat vaccinarea într-un subiect fierbinte în conflictele culturale din SUA. În întreaga țară, legislatorii propun proiecte de lege care urmăresc fie impunerea vaccinării la nivel local, fie interzicerea anumitor tipuri de vaccinuri, fie extinderea excepțiilor.
Numărul acestor inițiative legislative s-a dublat față de perioada pre-pandemică, a precizat Herricks, care monitorizează fenomenul la nivel național.
Schimbări semnificative includ decizia statului Montana de a opri publicarea statisticilor despre vaccinare și renunțarea Louisianei la promovarea vaccinurilor – ambele indicând marginalizarea tot mai mare a unei practici care, odinioară, era un pilon al politicii de sănătate publică.
Potrivit lui Offit, americanii ar putea avea parte în curând de o realitate dură.
Înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei în 1963, boala afecta anual între trei și patru milioane de americani și ucidea sute de persoane.
Datorită vaccinării pe scară largă, rujeola a fost declarată eliminată în SUA în anul 2000.
„Oamenii nu își dau seama cât de gravă și letală poate fi această boală”, a avertizat el.
Citește și: Pacient cu infarct miocardic, salvat prin procedura "furtună electrică"